O Božom pokoji

Svätý František Saleský takto uvažuje o pokoji: „Boh je Bohom pokoja. Pretože láska prebýva len tam, kde vládne pokoj, dbajte vždy, aby ste si dobre zachovali svätý pokoj a mier srdca, ktoré vám tak často odporúčam. Všetky myšlienky, ktoré v nás vyvolávajú duševný nepokoj a zmätok, nijako nemôžu byť od Boha, ktorý je Kniežaťom pokoja. Sú to pokušenia nepriateľa, preto ich treba zahnať a nevšímať si ich. Treba vždy a všade žiť pokojne. Ak nás stihne súženie, či už vnútorné alebo vonkajšie, treba ho znášať pokojne.”

Možno málo venujeme pozornosť našej duši a predovšetkým vnútornému pokoju, ktorý tak veľmi chyba v našich srdciach a v našich vzťahoch. V dnešnej uponáhľanej dobe žijeme vo veľkom nepokoji, strese, hluku, nervozite,... Je pravdou, že nám to vôbec neprospieva. Skutočne sa potrebujeme zamyslieť a zastaviť a nenechať sa unášať týmto zrýchleným tempom každodenného života. Apoštol Pavol v Prvom liste Korinťanom píše: „Boh nás povolal žiť v pokoji ”(1Kor 7,15).

Ak chceme nájsť Boží pokoj nájdeme ho v pravidelnej modlitbe, v eucharistii, vo sviatosti zmierenia a v Božom slove. Keď prídu nejaké problémy často sa stáva, že je chceme hneď riešiť v nepokoji, len aby sme sa ich rýchlo zbavili. Zo skúsenosti môžem povedať, že najlepšou stratégiou je nechať si čas pre seba na upokojenie a až potom riešiť problémy v pokoji a konštruktívne.

Otázky na zamyslenie

-Aký je môj vzťah k ľuďom? Šírim medzi ľuďmi pokoj?

- Hľadám pokoj na miestach kde sa môžem stretnúť s Ježišom?

-Akú stratégiu používam na riešenie problémov? Riešim problémy až keď sa upokojím?

- Prosím každý deň v rannej modlitbe aby mi Ježiš daroval pokoj do môjho srdca?

- Chcem dnešný deň prežiť v pokoji?

 

Rímskokatolícka cirkev, Bratislava - Petržalka (Lúky), farnosť Bratislava - Sedembolestnej Panny Márie

Design by Peter Hodak
Code by Damian Dlugosch
Copyright © 2024

Podporte nás

Ďakujeme za Vašu podporu a štedrosť, aby sme aj naďalej mohli uhrádzať potrebné výdavky a pripravovať pastoračné aktivity. Aktivity našej farnosti môžete podporiť finančne prostredníctvom pokladničiek v kostoloch alebo priamo na bankový účet farnosti.

IBAN: SK86 1100 0000 0026 2147 5075